Доцент Андрій Білас взяв участь у роботі журі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2019» (номінація «Французька мова»)

В Одесі відбувся всеукраїнський конкурс «Учитель року – 2019» у номінації «Французька мова». Професійні вміння 23 конкурсантів, які стали переможцями обласних конкурсів, оцінювало компетентне журі.

МОН України було відібрано 8 членів журі для кваліфікованого оцінювання роботи учасників конкурсу. Серед яких аташе Посольства Франції в Україні з питань співробітництва в галузі французької мови Фабріс Пето, автори підручників з французької мови для навчальних закладів та науковці вітчизняних закладів освіти. До складу журі також увійшов і викладач нашого університету, доцент кафедри французької філології Андрій Білас.

Упродовж 8-ми днів журі в жвавих дискусіях обговорювало й оцінювало компетентність та креативність найкращих педагогів, які готові діяти на випередження та бути в авангарді сучасної системи викладання французької мови, гідно змагатися за право називатися найкращим учителем французької мови України. Компетентне журі логічно та неупереджено виставляло оцінки під час таких випробувань як «Методичний практикум» (Конспект уроку), «Практична робота» (Дискусійний клуб), «Тестування з фахової майстерності» на відбірковому етапі, в результаті якого було визначено 12 лідерів – учасників фіналу з конкурсними випробуваннями «Урок» та «Проект». Упродовж випробовування «Урок» члени компетентного журі, кожен окремо, незалежно один від одного, оцінювали педагогічну майстерність конкурсантів, які мали змогу продемонструвати свої знання французької мови, методичну компетентність, творчий підхід; уміння реалізовувати наскрізні змістові лінії та формувати предметні і ключові компетентності, показати свої професійні якості, результативність та практичну доцільність уроку. Друге конкурсне завдання також було складно оцінювати, оскільки проектна діяльність у процесі вивчення французької мови потребує чіткого планування із одночасним зацікавленням учнів. Конкурсанти презентували свої проекти та продемонстрували свої вміння організовувати дослідницько-пошукову діяльність у межах окресленої проблеми, а члени фахового журі мали змогу оцінити вміння конкурсантів щодо дотримання структури проекту, доцільності використання методів і засобів; педагогічної цінності проекту та його практичної значущості.

Найвищі бали отримали яскраві та творчі особистості, які переконали членів журі своїм високим професіоналізмом та здатністю реалізовувати найсміливіші новаторські ідеї. Переможцем конкурсу стала Ірина Романовська з Одеси, лауреатами конкурсу – Оксана Якоб із Закарпаття (ІІ місце) та Лілія Жук з Рівного (ІІІ місце). Похвально, що четверте (почесне!) місце здобула колишня випускниця факультету іноземних мов Прикарпатського національного університету, а нині вчителька Калуського ліцею № 2 Калуської міської ради Івано-Франківської області Марія Лисаник, педагогічне кредо якої «Спочатку треба пробудити душу в дитини, а потім шліфувати розум» (А. Сент-Екзюпері). До речі перші чотири у переможній гонці, серед яких і Марія Лисаник, нагороджені Посольством Франції в Україні стажуваннями у Франції.